Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: ODPOWIETRZANIE GRZEJNIKÓW - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

ODPOWIETRZANIE GRZEJNIKÓW

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364
  • Rejestracja 08-kwiecień 11

Napisano 18 październik 2011 - 10:41

Może mi ktoś powiedzieć na czym to polega? po co to jest, jak często trzeba odpowietrzać, czy wszystkie grzejniki trzeba odpowietrzać? i czemu zawsze jest z tym takie zamieszanie? Wybaczcie ale kompletnie nie mam pojęcia w tym temacie

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62
  • Rejestracja 10-sierpień 11

Napisano 18 październik 2011 - 10:57

jak Ci sie napowietrzy grzejnik, to po prostu przestaje grzac bo powietrze znajduje sie nad woda :)
odpowietrza sie po to zeby po prostu sie tego powietrza pozbyc i zeby normalnie grzal grzejnik, anjczesciej przed sezonem grzewczym albo na poczatku, bo pozniej to i woda jest w srodku, trzeba uwazac zeby nie zalac mieszkania :)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 18 październik 2011 - 12:28

a skąd to powietrze tam?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 19 październik 2011 - 09:10

Wyświetl postUżytkownik czerwone_szpilki dnia 18 październik 2011 - 13:28 napisał

a skąd to powietrze tam?

Powietrze w grzejniku jest że tak powiem od razu-dopiero pózniej jak grzejnik jest montowany i wpuszczana jest woda, to woda wypiera to powietrze, to po 1.
po 2. mozliwe jest napowietrzanie przez najmniejsze nieszczelności w połączeniach poszczególnych elementów, przez które nie będzie przesączać się woda, no i rury ktore nie sa calkowicie szczelne.
Do zapowietrzania układu prowadzi także częste spuszczanie i uzupełnianie wody w instalacji.
To tak po krótce, ale chyba jasne już jest ;)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   e-nobi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 06-wrzesień 11
  • MiejscowośćKoło

Napisano 19 październik 2011 - 11:29

Tak, ale to nie tylko nieszczelność systemu. Przyczyn zapowietrzenia może być wiele i występują chyba w każdym domu. Odpowietrzając grzejnik dobrze mieć ze sobą ścierkę. Gdy pocieknie woda to znaczy, że grzejnik jest odpowietrzony.

Pozdrawiam

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96
  • Rejestracja 26-lipiec 11

Napisano 19 październik 2011 - 16:42

u mnie w bloku odpowietrzaniem zajmuje sie Pan ktory jest nasza tzw "zlota raczka". trwa to niedlugo, ale zawsze kolo grzejnika stoi miska i scierki...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 20 październik 2011 - 08:47

a nie można tego samamu zrobić? a co jak Pan złota rączka ma czas wtedy kiedy ja go nie mam?

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 20 październik 2011 - 11:09

Jasne, że można zrobić to samemu, śrubokręt w dłoń i na froncie kaloryfera, po przeciwnej stronie niż są do niego przyłączone rury, na górze znajduje się "zaworek". Należy go odkręcić (delikatnie), powinno być słychać syk uciekającego powietrza. Następnie przygotować miskę i ścierkę i czekać, dopóki nie zacznie lecieć woda. Jak zacznie, znaczy że kaloryfer został odpowietrzony i można zakręcić zaworek, powycierać ścierką wszelkie zacieki i cieszyć się ciepłem :).
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 23 październik 2011 - 21:34

w nowoczesnych grzejnikach masz odpowietrznik. Na pewno nie trzeba czekać na fachowca, żeby grzejnik odpowietrzyć. Wystarczy ten odpowietrznik przekręcić. Przy grzejnikach starego typu są większe problemy. Bo trzeba umiejętnie manewrować śrubami, a przy tych bardzo starych grzejnikach gdy instalacja jest już leciwa często okazuję się, że po odkręceniu zaczyna przeciekać i wtedy całość trzeba wymienić.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 24 październik 2011 - 10:39

no i przy tych starszych grzejnikach moga wystapic problemy z odkreceniem takowej sruby, wiec meska reka mile widziana, ale to prawda-jak zaczyna leciec woda, to grzejnik odpowietrzony

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 24 październik 2011 - 12:48

mam grzejnik z odpowietrznikiem. Dzieki wielkie za wytłumaczenie mi tego tajemniczego procesu;D

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96

Napisano 24 październik 2011 - 16:05

wiecznie jest problem z odpowietrzaniem, odkąd żyje ktos po bloku latał, ze mu nie grzeją:D

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 25 październik 2011 - 11:55

no i w moim bloku jest to samo, jakby wczesniej nie mogli informować o tym, ze beda odpowietrzac;/...moi rodzice mają stare grzejniki, to jeszcze gorzej

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96

Napisano 25 październik 2011 - 12:38

no tak, tylko, zeby odpowietrzyli raz a dobrze, do mnie latają po kilka razy w sezonie:D...bo cos wiecznie nie tak:D....zastanawialam sie w ogole nad wymiana grzejników, ale teraz to juz po ptakach

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 25 październik 2011 - 20:22

nie jest wcale tak po ptakach, zawsze mozna wymienic grzejniki tylko teraz moze wiecej byc z tym problemow i roboty niz to warte, ale mozliwosc taka jest :)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 28 październik 2011 - 10:08

Jeszcze tylko dopowiem jeden istotny szczegół - głowiłem się, dlaczego po odpowietrzeniu grzejników jeden w łazience na piętrze był cały czas zimny. Okazało się, że zapomniałem o najwyższym punkcie w ogrzewaniu centralnym - u mnie mieścił się on na strychu, był to zaworek zwrotny, który musiałem wepchnąć. Po wypuszczeniu wody sam się cofną. A no i dodatkowo pamiętajmy, że odpowietrzanie kaloryferów zaczynamy zawsze od najniższego piętra.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 28 październik 2011 - 13:21

Wyświetl postUżytkownik Skoczek dnia 28 październik 2011 - 10:08 napisał

Jeszcze tylko dopowiem jeden istotny szczegół - głowiłem się, dlaczego po odpowietrzeniu grzejników jeden w łazience na piętrze był cały czas zimny. Okazało się, że zapomniałem o najwyższym punkcie w ogrzewaniu centralnym - u mnie mieścił się on na strychu, był to zaworek zwrotny, który musiałem wepchnąć. Po wypuszczeniu wody sam się cofną. A no i dodatkowo pamiętajmy, że odpowietrzanie kaloryferów zaczynamy zawsze od najniższego piętra.

a widzisz, to sporo wyjaśnia, dlatego ja marznę, bo mieszkam na 10 piętrze! na parterze już się grzali, a ja czekałam i czekałam;d

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 29 październik 2011 - 18:18

Wyświetl postUżytkownik czerwone_szpilki dnia 28 październik 2011 - 14:21 napisał

a widzisz, to sporo wyjaśnia, dlatego ja marznę, bo mieszkam na 10 piętrze! na parterze już się grzali, a ja czekałam i czekałam;d

ale juz sobie poradzilas? cieplo masz?:)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 30 październik 2011 - 19:20

Wyświetl postUżytkownik Renata1982 dnia 25 październik 2011 - 20:22 napisał

nie jest wcale tak po ptakach, zawsze mozna wymienic grzejniki tylko teraz moze wiecej byc z tym problemow i roboty niz to warte, ale mozliwosc taka jest :)

No ale administracja nie wyrazi raczej zgody w okresie zimowym.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 31 październik 2011 - 12:28

tak, juz jest wszystko okej, tylko mialam z tym latania, bo w moim bloku, gdzie mieszkają same stare dziadki, chyba nie wyobrazali sobie, ze ktos moze pracowac i moze nie byc go w domu, kiedy chodzi pan-odpowietrzacz;d

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Ochrona bylin przed zimą

Ocieplanie roślin

Gdy z dnia na dzień jest coraz chłodniej, warto zatroszczyć się o nasze ogrodowe rośliny. Dzięki odpowiedniej osłonie, możemy je uchronić przed niskimi temperaturami oraz silnym wiatrem. Niektóre rośliny uprawiane w pojemnikach, można bez problemu przenieść do zamkniętego pomieszczenia. Jednak takiej możliwości nie mamy w przypadku roślin sadzonych do gruntu. Wtedy wiele naszych ogrodowych roślin wymaga zabezpieczenia przed wpływem niskich temperatur.
Hiacynty

Hiacynty

Hiacynty to jedne z najbardziej urodziwych kwiatów, jakie możemy spotkać wiosną w przydomowym ogrodzie. Należą do rodziny Hyacinthaceae. Te piękne kwiaty uprawiane były już w XVI wieku. Dzięki szerokiej palecie kolorów, wspaniałemu zapachowi i łatwości w uprawie goszczą nie tylko w ogrodach, ale także zdobią nasze domowe wnętrza.
Zielone nawozy

Nawozy zielone

Sierpień to okres intensywnych zbiorów dojrzewających owoców i warzyw. Wszędzie tam, gdzie nie planujemy późniejszych upraw puste miejsca możemy wykorzystać pod nawozy zielone. Czym są takie nawozy? Nawozy zielone to zielona masa roślinna pozostawiona w glebie. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie. Nawozy zielone możemy stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę.
Żywotnik zachodni Danica

Tuja 'Danica'

Żywotnik zachodni (Thuja occidentalis), zwany potocznie tują, jest rośliną iglastą, bardzo popularną w przydomowych ogrodach. Jest to roślina wiecznie zielona i rzadko chorująca. Jest bardzo ceniona za smukły kształt oraz walory dekoracyjne. W naturalnym środowisku tuje porastają Amerykę Północną oraz wschodnią Azję, gdzie najczęściej występują w formie drzewa.
Iksja chińska

Iksja chińska

Iksja chińska (Belamcanda chinensis) to niezwykła bylina na ciepłe, słoneczne rabaty. Ozdobne są długie, wąskie, soczyście zielone liście i przede wszystkim niezwykłej urody kwiaty umieszczone na pędach wysokości do 1m. Z powodu wielobarwnych centek na kwiatach nazywana jest często kwiatem lamparcim. Kwitnie od początku lata, jesienią wytwarzając podobne do jagód nasiona. Jeżeli wysiejemy je wczesną wiosną - latem możemy cieszyć się następnymi iksjami.