Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: ODPOWIETRZANIE GRZEJNIKÓW - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

ODPOWIETRZANIE GRZEJNIKÓW

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364
  • Rejestracja 08-kwiecień 11

Napisano 18 październik 2011 - 10:41

Może mi ktoś powiedzieć na czym to polega? po co to jest, jak często trzeba odpowietrzać, czy wszystkie grzejniki trzeba odpowietrzać? i czemu zawsze jest z tym takie zamieszanie? Wybaczcie ale kompletnie nie mam pojęcia w tym temacie

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62
  • Rejestracja 10-sierpień 11

Napisano 18 październik 2011 - 10:57

jak Ci sie napowietrzy grzejnik, to po prostu przestaje grzac bo powietrze znajduje sie nad woda :)
odpowietrza sie po to zeby po prostu sie tego powietrza pozbyc i zeby normalnie grzal grzejnik, anjczesciej przed sezonem grzewczym albo na poczatku, bo pozniej to i woda jest w srodku, trzeba uwazac zeby nie zalac mieszkania :)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 18 październik 2011 - 12:28

a skąd to powietrze tam?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 19 październik 2011 - 09:10

Wyświetl postUżytkownik czerwone_szpilki dnia 18 październik 2011 - 13:28 napisał

a skąd to powietrze tam?

Powietrze w grzejniku jest że tak powiem od razu-dopiero pózniej jak grzejnik jest montowany i wpuszczana jest woda, to woda wypiera to powietrze, to po 1.
po 2. mozliwe jest napowietrzanie przez najmniejsze nieszczelności w połączeniach poszczególnych elementów, przez które nie będzie przesączać się woda, no i rury ktore nie sa calkowicie szczelne.
Do zapowietrzania układu prowadzi także częste spuszczanie i uzupełnianie wody w instalacji.
To tak po krótce, ale chyba jasne już jest ;)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   e-nobi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 06-wrzesień 11
  • MiejscowośćKoło

Napisano 19 październik 2011 - 11:29

Tak, ale to nie tylko nieszczelność systemu. Przyczyn zapowietrzenia może być wiele i występują chyba w każdym domu. Odpowietrzając grzejnik dobrze mieć ze sobą ścierkę. Gdy pocieknie woda to znaczy, że grzejnik jest odpowietrzony.

Pozdrawiam

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96
  • Rejestracja 26-lipiec 11

Napisano 19 październik 2011 - 16:42

u mnie w bloku odpowietrzaniem zajmuje sie Pan ktory jest nasza tzw "zlota raczka". trwa to niedlugo, ale zawsze kolo grzejnika stoi miska i scierki...

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 20 październik 2011 - 08:47

a nie można tego samamu zrobić? a co jak Pan złota rączka ma czas wtedy kiedy ja go nie mam?

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 20 październik 2011 - 11:09

Jasne, że można zrobić to samemu, śrubokręt w dłoń i na froncie kaloryfera, po przeciwnej stronie niż są do niego przyłączone rury, na górze znajduje się "zaworek". Należy go odkręcić (delikatnie), powinno być słychać syk uciekającego powietrza. Następnie przygotować miskę i ścierkę i czekać, dopóki nie zacznie lecieć woda. Jak zacznie, znaczy że kaloryfer został odpowietrzony i można zakręcić zaworek, powycierać ścierką wszelkie zacieki i cieszyć się ciepłem :).
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 23 październik 2011 - 21:34

w nowoczesnych grzejnikach masz odpowietrznik. Na pewno nie trzeba czekać na fachowca, żeby grzejnik odpowietrzyć. Wystarczy ten odpowietrznik przekręcić. Przy grzejnikach starego typu są większe problemy. Bo trzeba umiejętnie manewrować śrubami, a przy tych bardzo starych grzejnikach gdy instalacja jest już leciwa często okazuję się, że po odkręceniu zaczyna przeciekać i wtedy całość trzeba wymienić.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 24 październik 2011 - 10:39

no i przy tych starszych grzejnikach moga wystapic problemy z odkreceniem takowej sruby, wiec meska reka mile widziana, ale to prawda-jak zaczyna leciec woda, to grzejnik odpowietrzony

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 24 październik 2011 - 12:48

mam grzejnik z odpowietrznikiem. Dzieki wielkie za wytłumaczenie mi tego tajemniczego procesu;D

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96

Napisano 24 październik 2011 - 16:05

wiecznie jest problem z odpowietrzaniem, odkąd żyje ktos po bloku latał, ze mu nie grzeją:D

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 25 październik 2011 - 11:55

no i w moim bloku jest to samo, jakby wczesniej nie mogli informować o tym, ze beda odpowietrzac;/...moi rodzice mają stare grzejniki, to jeszcze gorzej

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Annabella Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 96

Napisano 25 październik 2011 - 12:38

no tak, tylko, zeby odpowietrzyli raz a dobrze, do mnie latają po kilka razy w sezonie:D...bo cos wiecznie nie tak:D....zastanawialam sie w ogole nad wymiana grzejników, ale teraz to juz po ptakach

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 25 październik 2011 - 20:22

nie jest wcale tak po ptakach, zawsze mozna wymienic grzejniki tylko teraz moze wiecej byc z tym problemow i roboty niz to warte, ale mozliwosc taka jest :)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Skoczek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 71
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 28 październik 2011 - 10:08

Jeszcze tylko dopowiem jeden istotny szczegół - głowiłem się, dlaczego po odpowietrzeniu grzejników jeden w łazience na piętrze był cały czas zimny. Okazało się, że zapomniałem o najwyższym punkcie w ogrzewaniu centralnym - u mnie mieścił się on na strychu, był to zaworek zwrotny, który musiałem wepchnąć. Po wypuszczeniu wody sam się cofną. A no i dodatkowo pamiętajmy, że odpowietrzanie kaloryferów zaczynamy zawsze od najniższego piętra.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 28 październik 2011 - 13:21

Wyświetl postUżytkownik Skoczek dnia 28 październik 2011 - 10:08 napisał

Jeszcze tylko dopowiem jeden istotny szczegół - głowiłem się, dlaczego po odpowietrzeniu grzejników jeden w łazience na piętrze był cały czas zimny. Okazało się, że zapomniałem o najwyższym punkcie w ogrzewaniu centralnym - u mnie mieścił się on na strychu, był to zaworek zwrotny, który musiałem wepchnąć. Po wypuszczeniu wody sam się cofną. A no i dodatkowo pamiętajmy, że odpowietrzanie kaloryferów zaczynamy zawsze od najniższego piętra.

a widzisz, to sporo wyjaśnia, dlatego ja marznę, bo mieszkam na 10 piętrze! na parterze już się grzali, a ja czekałam i czekałam;d

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Renata1982 Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 62

Napisano 29 październik 2011 - 18:18

Wyświetl postUżytkownik czerwone_szpilki dnia 28 październik 2011 - 14:21 napisał

a widzisz, to sporo wyjaśnia, dlatego ja marznę, bo mieszkam na 10 piętrze! na parterze już się grzali, a ja czekałam i czekałam;d

ale juz sobie poradzilas? cieplo masz?:)

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 30 październik 2011 - 19:20

Wyświetl postUżytkownik Renata1982 dnia 25 październik 2011 - 20:22 napisał

nie jest wcale tak po ptakach, zawsze mozna wymienic grzejniki tylko teraz moze wiecej byc z tym problemow i roboty niz to warte, ale mozliwosc taka jest :)

No ale administracja nie wyrazi raczej zgody w okresie zimowym.

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364

Napisano 31 październik 2011 - 12:28

tak, juz jest wszystko okej, tylko mialam z tym latania, bo w moim bloku, gdzie mieszkają same stare dziadki, chyba nie wyobrazali sobie, ze ktos moze pracowac i moze nie byc go w domu, kiedy chodzi pan-odpowietrzacz;d

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
meble

Wybrać wannę, czy brodzik?

Łazienka to bardzo ważne pomieszczenie w mieszkaniu i domu. Dbanie o codzienną higienę, często nabiera rangi niezwykłej, relaksującej ceremonii. Aby tak było, łazienka musi być urządzona zgodnie z gustem mieszkańców i adekwatnie do wielkości pomieszczenia.
Logo Dom-Projekt

Pracownia architektoniczna Dom-Projekt

Dom-Projekt to autorska pracownia architektoniczna o wieloletnim doświadczeniu w projektowaniu domów jednorodzinnych murowanych i drewnianych. Pracownia opracowuje gotowe (typowe) projekty domów o współczesnych rozwiązaniach funkcjonalnych i architekturze nawiązującej do najpiękniejszych przykładów polskiej architektury.
Mieszkanie w stanie surowym

Protokół odbioru mieszkania

Długo wyczekiwany moment odbioru kluczy do naszego M. właśnie nadszedł. Jednak niech nasza radość nie przyćmi zdrowego rozsądku. Zanim podpiszemy protokół odbioru mieszkania, musimy je dokładnie obejrzeć. Bardzo dokładnie. Najlepiej z zaprzyjaźnioną osobą z branży budowlanej.
Projekt z Garden Puzzle

Programy do projektowania ogrodów

Marzeniem każdego właściciela świeżo wybudowanego domu, jest piękny ogród. Niestety zaprojektowanie takiego kawałka zieleni nie zawsze jest prostą sprawą, szczególnie dla osób nie mających doświadczenia w tym zakresie. Jednak nie bójmy się, jest dla nas nadzieja. Pomimo tego, że jako nowicjusze, nie wiemy, które kwiaty do siebie pasują, jak duże urosną i kiedy kwitną, nie jesteśmy skazani na klęskę. Dostępne są programy, które pomogą nam postawić pierwszy krok w stronę wymarzonego ogrodu.
Domowy wernisaż

Domowy wernisaż

O tym, że diabeł tkwi w szczegółach wie chyba każda kobieta. Najpiękniejsza kreacja, przy źle dobranych dodatkach traci cały swój blask. Nie trudno też przeładować kompozycję zbyt bogatym uzupełnieniem, które odwraca od niej uwagę. Podobnie rzecz się ma przy wyborze obramowania obrazu, fotografii – sztuki naściennej. Rama powinna podkreślać piękno dekorowanego dzieła, tworząc z nim spójną całość.