ODPOWIETRZANIE GRZEJNIKÓW
Napisano 18 październik 2011 - 10:57
jak Ci sie napowietrzy grzejnik, to po prostu przestaje grzac bo powietrze znajduje sie nad woda 
odpowietrza sie po to zeby po prostu sie tego powietrza pozbyc i zeby normalnie grzal grzejnik, anjczesciej przed sezonem grzewczym albo na poczatku, bo pozniej to i woda jest w srodku, trzeba uwazac zeby nie zalac mieszkania
odpowietrza sie po to zeby po prostu sie tego powietrza pozbyc i zeby normalnie grzal grzejnik, anjczesciej przed sezonem grzewczym albo na poczatku, bo pozniej to i woda jest w srodku, trzeba uwazac zeby nie zalac mieszkania
Napisano 19 październik 2011 - 09:10
Użytkownik czerwone_szpilki dnia 18 październik 2011 - 13:28 napisał
a skąd to powietrze tam?
Powietrze w grzejniku jest że tak powiem od razu-dopiero pózniej jak grzejnik jest montowany i wpuszczana jest woda, to woda wypiera to powietrze, to po 1.
po 2. mozliwe jest napowietrzanie przez najmniejsze nieszczelności w połączeniach poszczególnych elementów, przez które nie będzie przesączać się woda, no i rury ktore nie sa calkowicie szczelne.
Do zapowietrzania układu prowadzi także częste spuszczanie i uzupełnianie wody w instalacji.
To tak po krótce, ale chyba jasne już jest
Napisano 19 październik 2011 - 11:29
Tak, ale to nie tylko nieszczelność systemu. Przyczyn zapowietrzenia może być wiele i występują chyba w każdym domu. Odpowietrzając grzejnik dobrze mieć ze sobą ścierkę. Gdy pocieknie woda to znaczy, że grzejnik jest odpowietrzony.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 20 październik 2011 - 11:09
Jasne, że można zrobić to samemu, śrubokręt w dłoń i na froncie kaloryfera, po przeciwnej stronie niż są do niego przyłączone rury, na górze znajduje się "zaworek". Należy go odkręcić (delikatnie), powinno być słychać syk uciekającego powietrza. Następnie przygotować miskę i ścierkę i czekać, dopóki nie zacznie lecieć woda. Jak zacznie, znaczy że kaloryfer został odpowietrzony i można zakręcić zaworek, powycierać ścierką wszelkie zacieki i cieszyć się ciepłem
.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.
Napisano 23 październik 2011 - 21:34
w nowoczesnych grzejnikach masz odpowietrznik. Na pewno nie trzeba czekać na fachowca, żeby grzejnik odpowietrzyć. Wystarczy ten odpowietrznik przekręcić. Przy grzejnikach starego typu są większe problemy. Bo trzeba umiejętnie manewrować śrubami, a przy tych bardzo starych grzejnikach gdy instalacja jest już leciwa często okazuję się, że po odkręceniu zaczyna przeciekać i wtedy całość trzeba wymienić.
Napisano 28 październik 2011 - 10:08
Jeszcze tylko dopowiem jeden istotny szczegół - głowiłem się, dlaczego po odpowietrzeniu grzejników jeden w łazience na piętrze był cały czas zimny. Okazało się, że zapomniałem o najwyższym punkcie w ogrzewaniu centralnym - u mnie mieścił się on na strychu, był to zaworek zwrotny, który musiałem wepchnąć. Po wypuszczeniu wody sam się cofną. A no i dodatkowo pamiętajmy, że odpowietrzanie kaloryferów zaczynamy zawsze od najniższego piętra.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą - Ogrodzenia Drewniane, Meble Ogrodowe.
Napisano 28 październik 2011 - 13:21
Użytkownik Skoczek dnia 28 październik 2011 - 10:08 napisał
Jeszcze tylko dopowiem jeden istotny szczegół - głowiłem się, dlaczego po odpowietrzeniu grzejników jeden w łazience na piętrze był cały czas zimny. Okazało się, że zapomniałem o najwyższym punkcie w ogrzewaniu centralnym - u mnie mieścił się on na strychu, był to zaworek zwrotny, który musiałem wepchnąć. Po wypuszczeniu wody sam się cofną. A no i dodatkowo pamiętajmy, że odpowietrzanie kaloryferów zaczynamy zawsze od najniższego piętra.
a widzisz, to sporo wyjaśnia, dlatego ja marznę, bo mieszkam na 10 piętrze! na parterze już się grzali, a ja czekałam i czekałam;d
Napisano 30 październik 2011 - 19:20

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie