Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Rzeźba w ogrodzie? - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Rzeźba w ogrodzie?

#1 Gość_ibizasunny

• Grupa Guests

Napisano 12 styczeń 2010 - 13:37

Zastanawiam się nad ciekawym urządzeniem ogrodu na wiosnę. Nie dysponuję dużą powierzchnią, dlatego też mam pewny kłopot z aranżacją. Zaczęłam już tworzyć co nieco sama, dlatego też nie chcę korzystać z pomocy specjalistów - tym bardziej, że własny projekt da mi większą satysfakcję. Chciałam się poradzić odnośnie mojego pomysłu z rzeźba ogrodową. Co o tym myślicie? Widziałam ciekawe projekty ogrodów właśnie z rzeźbą i coś mnie zainspirowało. Nie mam jedynie pomysłu na motyw przewodni, kształt... Jeśli moglibyście podrzucić swoje koncepcje, jak to widzicie, a może lepiej zastąpić rzeźbę czymś innym? Jestem początkująca w tym temacie dlatego wszelkie uwagi i rady będą dla mnie cenne :)
Poza tym znacie może jakieś firmy, które działają w tej branży? Znalazłam ostatnio firmę z ciekawymi pracami i może się skuszę :) Ale czekam na propozycje :)
Co sądzicie o ich projektach? - bazalt.info

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Melpomena Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 10
  • Rejestracja 28-marzec 10

Napisano 28 marzec 2010 - 09:32

Wyświetl postUżytkownik ibizasunny dnia 12 styczeń 2010 - 13:37 napisał

Znalazłam ostatnio firmę z ciekawymi pracami i może się skuszę :) Ale czekam na propozycje :)
Co sądzicie o ich projektach? - http://bazalt.info/

Hm i gdzie te propozycje, bo chyba nie te nagrobki? Trzy kawałki kamienia i nic poza tym. Jak napisałaś rzeźba, to wyobraziłam sobie wdzięcznego kupidyna na fontannie, a nie cmentarny bloki kamienia w liczbie 3. To z pewnością nie jest ciekawa oferta. Nie znam się na tej tematyce, ale jestem przekonana, że w internecie znajdziesz milion lepszych propozycji. Uważam też, że żeby zaaranżować ogród z rzeźbą trzeba mieć naprawdę ciekawy pomysł albo projektanta i spektakularną roślinność, lub też żadną. Inaczej może wyjść kicz i małomiasteczkowa tandeta. Powodzenia w projektowaniu.

#3 Gość_Ilonka

• Grupa Guests

Napisano 30 marzec 2010 - 12:16

Musisz wybrać na początku styl, w którym chcesz zaprojektować ogród. Biorąc pod uwagę ilość miejsca i otoczenie, a rzeźba to rzecz wtórna. Te są mało ciekawe, z tego linku.
popatrz tutaj jakie słodkie aniołki http://artdecor24.pl...dzacych-na-kuli albo super skrzynka na listy Dołączona grafika

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marcin_ebe Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 4
  • Rejestracja 08-czerwiec 10

Napisano 14 czerwiec 2010 - 13:14

A co powiesz na motyw ludowy?
Oryginalnie i ciekawie, oczywiście wszystko zależy jak kto lubi...
Polecam zajrzeć np tutaj: http://www.favore.pl...ku-slaskie.html

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   noisy Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 15-kwiecień 10

Napisano 30 czerwiec 2010 - 09:58

Mi podobają się takie figurki kamienne, ale niestety nie jest to trwała rzecz, szczególnie figurki z piaskowca, aczkolwiek bardzo fajnie wyglądają, nadają taki tajemniczy charakter każdemu ogrodowi. Do tego trzeba oczywiście dobrać odpowiednie rośliny, jakieś fajne mebelki ogrodowe i wtedy dopiero można mówić o jakimś efekcie.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   depeyns Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 08-grudzień 10

Napisano 25 styczeń 2011 - 09:56

fajna aranżacja z rzeźbą na pewno nada ogrodowi charakteru, ale trzeba bardzo uważać żeby nie pójść w zwykły kicz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 27 styczeń 2011 - 15:38

a nie lepiej udekorować ogród jakąś roślinnością? np. magnolią?
ona tak pięknie pachnie...

#8 Gość_Kwiatkowa

• Grupa Guests

Napisano 27 styczeń 2012 - 12:40

A może w bardziej stylowej stylizacji? http://www.vivini.pl...fontanny/k_1362,p2046753843
jak dla mnie bardzo ciekawa fontanna. Mają tam o wiele więcej oryginalnych rzeźb kobiet, aniołów etc. Zobacz www.vivini.pl/ogrod

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Sauna

Sauna czy łaźnia parowa?

Przebywanie w saunie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Oczyszcza nasz organizm, hartuje nasze ciało oraz przygotowuje do walki z infekcjami. Jest to kąpiel w rozgrzanym do kilkudziesięciu stopni powietrzu, która zakończona jest zimnym prysznicem. Została ona wynaleziona przez Finów, dlatego też bardzo często nazywana jest łaźnią fińską.
Archeco   Dom dla Ciebie

Pracownia projektowa Archeco - Dom Dla Ciebie

Pracownia istnieje od 2000 roku,najpierw pod nazwą ARCHIMAAT, a następnie od 2007 roku pod nazwą ARCHECO sp. z o.o.
Lato w naszym ogrodzie

Lato w ogrodzie

Przed nami lato. Dziś, kiedy wokoło przepięknie rozkwitają łąki i ogrody powinniśmy pomyśleć o nadchodzących miesiącach.
Być może lato da nam popalić... nie powinniśmy więc zapomnieć o podlewaniu naszych roślin. Właśnie latem, w pełni okresu wegetacyjnego nasze drzewa, krzewy i inne rośliny będą potrzebować systematycznego podlewania. W okresie suszy najszybciej wysychają gleby lekkie i piaszczyste. Pamiętajmy, więc o częstym nawadnianiu takich gleb.
oświetlenie

Cotton Ball Lights – ciepły blask w miękkiej oprawie

Cotton Ball Lights to urocze girlandy dekoracyjne do wnętrz. Światełka zamknięte są w kolorowych kulach, przypominających motki bawełnianych sznurków. Dzięki nim z łatwością wykreujesz romantyczny nastrój w sypialni, kameralną dekorację w salonie i pełną optymizmu stylizację w pokoju dziecka.
logo_male_ZahirArt

Pracownia architektoniczna Zahir Art

Projekty oddawane przez pracownię architektoniczną Zahir Art są kwintesencją ponad dziesięcioletniego doświadczenia projektantów. Powstawały one stopniowo i są efektem konsultacji i oczekiwań klientów.