Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Płytka na płytkę - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Płytka na płytkę

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 08 lipiec 2011 - 18:44

Z pewnych względów będę musiała przyklejać metodą "płytka na płytkę"

mam wybrane już płytki, materiały - wykosztowałam sie na sopro no.1, bo najlepszy do takiej roboty wg. sprzedawcy...

tylko trochę się boimy, że coś sknocimy podczas remontu - czy ktoś tak robił z Was? Coś nieoczekiwanego i niepożądanego się działo?

Byłabym wdzieczna za uwagi :)

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Megi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 13
  • Rejestracja 02-marzec 11

Napisano 25 lipiec 2011 - 15:19

Ja akurat tego nie robiłam, ale z tego co wiem, to się da. Cos takiego znalazłam:

Pytanie: Czy istnieje jakaś zaprawa klejąca z pomocą której można kleić płytki na podłoża trudne, na przykład nowe płytki na stare bez konieczności skuwania starych okładzin?
Porada specjalisty

Za pomocą kleju CEKOL C-11 można przykleić nowa glazurę na stara bez konieczności skuwania, oraz innych gładkich podłożach jak, np. lastryko, zaoszczędzając w ten sposób czas , energie i pieniądze. Przy przyklejaniu nowej glazury na starą ważne jest żeby istniejące płytki były trwale związane z podłożem. W tym celu należy sprawdzić przyczepność starej glazury opukując ja młotkiem. Następnie starą okładzinę dokładnie oczyszczamy, myjemy usuwając kamień stare detergenty, a na koniec osuszamy. Dla zwiększenia przyczepności stare płytki można pokryć preparatem CEKOL GS-83 KONTAKT, używając do tego walka lub pędzla.

Na tak przygotowaną powierzchnię nakładamy za pomocą pacy zębatej ze stali nierdzewnej lub plastikowej klej CEKOL C-11, charakteryzujący się dobrą przyczepnością w różnych warunkach. Jest to klej typu C2E. Ważne jest również, aby nowo przyklejanie płytki były lekko przesunięte w stosunku do starych płytek. Dla zachowania równych odległości między płytkami stosujemy krzyżyki dystansowe. Po 24 godzinach można przystąpić do spoinowania płytek.Wszystkie prace należy wykonywać w temperaturze +5°C do +25°C.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Zabulcia Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 26 sierpień 2011 - 10:20

Oczywiscie,ze sie da i to bez problemow. Sprawdzcie tylko czy sciana jest rowna (czy ewentualnie plytki gdzies nie odstaja). Moj maz siedzi w tym zawodzie od lat i robil to wiele razy tak wiec moge powiedziec DA SIE :-) Powodzenia

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Idealnie płaski trawnik

Pędraki

Pędraki to larwy chrabąszczy - dużych, czarnogłowych, osłoniętych chitynową, brunatną pokrywą owadów. Chrabąszcze zna niemal każdy. Ich żyjące w ziemi larwy wciąż jednak budzą uzasadniony wstręt. Białożółte, grube, wygięte, osiągające długość nawet do 6 centymetrów, żyjące na głębokości nawet 1 metra. Do prawidłowego rozwoju pędraki muszą mieć stanowisko suche i o południowo zachodniej wystawie.
Yarn bombing

Yarn bombing

Yarn bombing jest międzynarodową akcją dziergania wszelkiego rodzaju elementów wełnianych i umieszczanie ich na przedmiotach codziennego użytku. Jest to forma sztuki ulicznej, w której używane są miękkie tkaniny i włóczki zamiast farb i sprayów. Pierwotnie takie uliczne ubieranie różnych przedmiotów, w tym także drzew, miało na celu ocieplenie wizerunku mało atrakcyjnych i zimnych miejsc publicznych.
Przykład konstrukcji stalowej   pomnik Schiffshebewerk Niederfinow

Konstrukcje stalowe

W dzisiejszych czasach planując budowę, zależy nam przede wszystkim na czasie. Dlatego nikogo nie dziwi fakt, iż coraz częściej wybierane są obiekty o konstrukcji stalowej.
buda

Projekt budy dla psa

Buda dla psa mieszkającego na terenie posesji powinna zapewniać ochronę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi: opadami, uciążliwym słońcem, wiatrem i mrozem. Firmy zajmujące się produkcją i sprzedażą gotowych bud oferują rozwiązania w przeróżnych stylach, dla ras dużych i małych.
Tulipanowiec afrykański

Tulipanowiec afrykański

Tulipanowiec afrykański (Spathodea campanullata) to jedno z najładniejszych drzew alejowych uprawianych w tropikach, kwitnące praktycznie cały rok. Wieczniezielone, szybkorosnące, kwiaty intensywnie pomarańczowoczerwone w kształcie tulipanów. Liście młode brązowe, w późniejszym okresie ciemnozielone, błyszczące.
Tulipanowiec afrykański jest bardzo szybko rosnącym drzewem, które rozpoczyna kwitnienie w bardzo młodym wieku.