Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Płytka na płytkę - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Płytka na płytkę

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 08 lipiec 2011 - 18:44

Z pewnych względów będę musiała przyklejać metodą "płytka na płytkę"

mam wybrane już płytki, materiały - wykosztowałam sie na sopro no.1, bo najlepszy do takiej roboty wg. sprzedawcy...

tylko trochę się boimy, że coś sknocimy podczas remontu - czy ktoś tak robił z Was? Coś nieoczekiwanego i niepożądanego się działo?

Byłabym wdzieczna za uwagi :)

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Megi Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 13
  • Rejestracja 02-marzec 11

Napisano 25 lipiec 2011 - 15:19

Ja akurat tego nie robiłam, ale z tego co wiem, to się da. Cos takiego znalazłam:

Pytanie: Czy istnieje jakaś zaprawa klejąca z pomocą której można kleić płytki na podłoża trudne, na przykład nowe płytki na stare bez konieczności skuwania starych okładzin?
Porada specjalisty

Za pomocą kleju CEKOL C-11 można przykleić nowa glazurę na stara bez konieczności skuwania, oraz innych gładkich podłożach jak, np. lastryko, zaoszczędzając w ten sposób czas , energie i pieniądze. Przy przyklejaniu nowej glazury na starą ważne jest żeby istniejące płytki były trwale związane z podłożem. W tym celu należy sprawdzić przyczepność starej glazury opukując ja młotkiem. Następnie starą okładzinę dokładnie oczyszczamy, myjemy usuwając kamień stare detergenty, a na koniec osuszamy. Dla zwiększenia przyczepności stare płytki można pokryć preparatem CEKOL GS-83 KONTAKT, używając do tego walka lub pędzla.

Na tak przygotowaną powierzchnię nakładamy za pomocą pacy zębatej ze stali nierdzewnej lub plastikowej klej CEKOL C-11, charakteryzujący się dobrą przyczepnością w różnych warunkach. Jest to klej typu C2E. Ważne jest również, aby nowo przyklejanie płytki były lekko przesunięte w stosunku do starych płytek. Dla zachowania równych odległości między płytkami stosujemy krzyżyki dystansowe. Po 24 godzinach można przystąpić do spoinowania płytek.Wszystkie prace należy wykonywać w temperaturze +5°C do +25°C.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Zabulcia Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 12
  • Rejestracja 25-sierpień 11

Napisano 26 sierpień 2011 - 10:20

Oczywiscie,ze sie da i to bez problemow. Sprawdzcie tylko czy sciana jest rowna (czy ewentualnie plytki gdzies nie odstaja). Moj maz siedzi w tym zawodzie od lat i robil to wiele razy tak wiec moge powiedziec DA SIE :-) Powodzenia

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
akcesoria kuchenne

Zimowe aranżacje wnętrz: kuchnia i jadalnia

Zimowa kuchnia polska pachnie tradycyjnie i swojsko. O tej porze roku jemy konkretnie i tłustsze posiłki niż w okresie wiosenno-letnim. W jadłospisie dominują ziemniaczki, mięsa i sałatki warzywne.
Francuskie ogrody

Czy ogród francuski jest dla mnie odpowiedni?

Zadbany i właściwie zaprojektowany ogród stanowi zawsze dumę właściciela. Od nas samych zależeć powinno, jaki będzie nasz ogród. Historia projektowania i tworzenia ogrodów niesie ze sobą bogactwo wzorców. Z dziesiątek przykładów z pewnością wybierzemy coś dla siebie. Warto poznawać różne ogrodowe style, by spośród wielu odnaleźć ten, który będzie nam najlepiej odpowiadał.
Domowe spa   sauna

Domowe spa - sauna

Każdemu z nas należy się chwila wytchnienia od otaczającej nas codzienności. Żyjemy w ciągłym biegu i na wysokich obrotach. Porę na zasłużony odpoczynek znajdujemy z reguły w czasie utęsknionego urlopu. Modnym sposobem na relaks z wyższej półki jest zafundowanie sobie odpoczynku w salonie spa. Spa, czyli terapia wodą znana jest już od wieków. Jej dobroczynny wpływ zarówno na ciało jak i duszę, sprzyja relaksowi, poprawie samopoczucia i regeneracji. Luksusowe salony spa oferują nam szeroką gamę zabiegów.
baterie umywalkowe

Umywalki łazienkowe

Łazienka powinna być miejscem, w którym zarówno dbamy o higienę, ale także odpoczywamy i relaksujemy się. Umywalka jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia łazienki, dlatego jej odpowiedni wybór ma duży wpływ na komfort przebywania w tym pomieszczeniu.
kredyty hipoteczne

Trendy w wyborach klientów na rynku nieruchomości

Rok 2012 przyniesie poważne zmiany w krajowej gospodarce nieruchomościami. Nowa Rekomendacja S i ustawa deweloperska nie wpłyną korzystnie na poprawę kondycji rynku nieruchomości. Jakie mieszkania i domy będą poszukiwane przez kupujących w najbliższym czasie?