Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Co można zrobić z taką podbitką? - pomóżcie proszę! - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Co można zrobić z taką podbitką? - pomóżcie proszę!

#1 Gość_Andrzej

• Grupa Guests

Napisano 29 maj 2011 - 21:25

Witajcie.
Mniej więcej 7 lat temu zbudowałem dom, a w ramach prac na dnim wykonana została podbitka drewniana. Pomalowana została czymś co teraz mi się łuszczy i to niemal dokładnie na słojach drewna. Nie jestem pewien, ale to najprawdopodobniej była lakierobejca Drewnochron. Nałożone zostały na pewno 2-3 wartswy. W chwili obecnej wygląda to tak:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Nie jestem fachowcem w tym temacie więc zwracam się do Was. Co z tym teraz zrobić? Mi jako nieprofesjonaliście wydaje się, że należałoby w pierwszej kolejności zeszlifować przynajmniej trochę tą łuszczącą się lakierobejcę. Problem jednak w tym, czym to zrobić. Zauważcie że podbitka nie jest jedną, równą, płaską powierzchnią. Ma rowki tam gdzie deski się łączą na pióro-wpust. Połączona jest z listwami narożnymi wewnętrznymi i zewnętrznymi. Wchodzi też pod dachówkę. Jakie narzędzie ma szansę dotrzeć wszędzie gdzie trzeba a jednocześnie nie zniszczyć np. dachówki. Ja nie mam pomysłu. Czy pozostaje tylko praca ręczna. Jeśli tak to czym? Papierem ściernym, a może czymś innym? A może wogóle nie jest potrzebne żane szlifowanie? Pomóżcie proszę. Deszcz zaczyna już robić szkody na odsłoniętych cząsciach mojej podbitki.
Pozdrawiam.
Andrzej.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 30 maj 2011 - 11:10

Musisz zeszlifować, pomalować na nowo a potem odświezać częsciej niz co 7lat :P

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kinga90000 Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 02-grudzień 11

Napisano 03 grudzień 2011 - 23:34

Jeśli nie wiesz, co zrobić może poszukaj specjalisty?
Ja nie robię takich rzeczy sama, więc poszukałam specjalisty w internecie.
Znalazłam serwis ktozbuduje.pl Może Tobie też się przyda.

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
Owoce czereśni

Rak bakteryjny drzew owocowych

Rak bakteryjny drzew owocowych to choroba wywoływana przez polifagiczną bakterię Pseudomonas syringae pv syringae van Hall atakującą między innymi drzewa owocowe. W naszym klimacie rak bakteryjny występuje bardzo często na czereśniach i wiśniach. Choroba typowa jest dla brzoskwini, czereśni, moreli oraz wiśni. Jabłonie i grusze są porażane znacznie rzadziej. Dodatkowo chorobie sprzyjają zimne i zwięzłe gleby.

grunty rolne - slider

Zmiana przeznaczenia gruntu

Jeśli chcesz zacząć budowę domu na wiosnę, rozpocznij niezbędne formalności. Polscy inwestorzy planując inwestycje, zwykle w złym okresie inicjują sprawy formalne względem najlepszego terminu rozpoczęcia budowy. Powinni o tym pomyśleć jak najszybciej właściciele działek o przeznaczeniu rolnym lub leśnym.
dom

Projekty domów dwurodzinnych

Domy dwurodzinne, nazywane także domami dwulokalowymi, to przeważnie budynki mieszkalne, piętrowe, z dwoma mieszkaniami, do których prowadzą osobne wejścia, albo bliźniaki. Zgodnie z przepisami, tego typu budownictwo, zalicza się do zabudowy jednorodzinnej.
witryna sklepowa

Sklep do góry nogami

Przewrotny koncept zdecydowanie wyróżnia butik spośród innych modowych punktów handlowych.
Niesamowite wrażenie sprawiają meble „stojące” na suficie, kryształowe żyrandole wyrastające z podłóg i miękkie siedziska wyznaczone w łukach przejść, które niestandardowo kończą się nad posadzką.
Czereśnia ptasia

Czereśnia ptasia

Czereśnia ptasia (Cerasus avium) to roślina pochodząca z rodziny różowatych, występujących w Europie, Azji Zachodniej, a także na Kaukazie. W Polsce drzewo to można spotkać zarówno w przydomowych ogródkach, sadach jak i dziko rosnące na terenie całego kraju. Mimo, że jest to drzewo typowo owocowe, można je także spotkać w środowisku leśnym. Czereśnia ptasia zwana jest także trześnią lub wiśnią ptasią.