Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Zachwycające magnolie - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Zachwycające magnolie Komentarze do artykułu Zachwycające magnolie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Redakcja Ikona

• Redakcja
  • Ikona
  • Grupa Redakcja
  • Postów 1220
  • Rejestracja 21-wrzesień 09

Napisano 20 maj 2011 - 14:06

Magnolia jest jednym z najpiękniejszych drzew kwitnących wiosną. Duże, barwne kwiaty na bezlistnych gałęziach wzbudzają zachwyt niemal każdego.

Dołączona grafika
Link do artykułu: Zachwycające magnolie
Komentarze do artykułu:

#2 Gość_Robert

• Grupa Guests

Napisano 20 maj 2011 - 14:06

Trzeba jeszcze dodać, że są bardzo wrażliwie na wiosenne przymrozki. Widziałem już nie raz duże drzewa, które zostały doszczętnie zniszczone przez mróz. Polecam zdjęcia pięknych magnolii na: http://www.drzewapol...a/Magnolia.html

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   orzechowe_oczy Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 44
  • Rejestracja 24-styczeń 11

Napisano 21 maj 2011 - 19:12

ja mam piękne magnolie w ogrodzie, jak znajdę czas wstawię tu zdjęcie...
nic przy nich nie robliśmy, bo zawsze zajmowała się nimi Mama, teraz kiedy odeszła.. ehh...

ale pięknie pachną i kwitną...

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   maiko Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 01-maj 11

Napisano 29 maj 2011 - 15:59

a jak myślicie, magnolie lepiej formować w krzewy czy drzewa? co daje lepszy efekt?

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   darkman Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 78
  • Rejestracja 21-maj 11

Napisano 30 maj 2011 - 11:58

Wg mnie w krzewy, ale ja nie jestem ogrodnikiem :P

#6 Gość_Gość

• Grupa Guests

Napisano 30 maj 2011 - 15:25

magnolie nie lubią cięcia więc nie powinno się ich formować.
Jeżeli już jest taka potrzeba to tylko cięcie sanitarne :)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   maiko Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 23
  • Rejestracja 01-maj 11

Napisano 18 czerwiec 2011 - 14:50

no ja właśnie chciałam przyciąć magnolię na kształt drzewa.zastanawiam się czy można to robić teraz.

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
salon

Kolory zimy w Twoim M

Kolorystyka i aranżacja wnętrz w okresie zimowym powinna być przytulna i optymistyczna, ponieważ szybko zapadający zmrok, sprawia, że więcej czasu spędzamy w domu. Drobne akcenty i tkaniny o zimowym charakterze, uprzyjemnią każdą chwilę spędzoną w domu.
Powojnik

Szkodniki powojników

W przypadku powojników, szkodniki zazwyczaj nie stanowią poważnego problemu w ich hodowli. Specyficzne szkodniki powojników nie występują, a inne popularne w ogrodach szkodniki takie jak mszyce czy przędziorki bardzo rzadko porażają powojniki. Mszyce i przędziorki niezbyt często wybierają sobie powojniki, jeśli mają w ogrodzie dostęp do smaczniejszych roślinek.
Owoce porzeczki

Porzeczki - odmiany i ich dojrzewanie

Krzewy porzeczek mają małe wymagania zarówno glebowe, jak i klimatyczne. Doskonale będą czuły się na terenie całej Polski. Wybierając dla nich stanowisko pamiętajmy o pH gleby. Porzeczka najlepiej owocuje na glebie lekko kwaśniej o odczynie 6,2-6,7, wilgotnej, próchnicznej.
Pobielony pień drzewa owocowego

Bielenie drzew i krzewów owocowych

Zdarzają się zimy ciepłe, pełne deszczów, pluch i błota, zdarzają się jednak również zimy ostre, powodujące przemarzanie roślin sadowniczych. Zewnętrznymi, łatwo dostrzegalnymi przez nas objawami uszkodzeń mrozowych są przemarznięcia konarów, pionowe pęknięcia pni i rany zgorzelinowe, powstające przede wszystkim po okresowym ociepleniu i rozhartowaniu zewnętrznych tkanek kory i drewna.
Sprzyjające warunki do powstawania takich ran występują najczęściej w styczniu i lutym, gdy w słoneczne dni pnie drzew i grubsze konary silnie nagrzewają się, a nocą podczas gwałtownego spadku temperatury pobudzone do życia tkanki przemarzają.
Powstawaniu uszkodzeń mrozowych na pniach i nasadach konarów drzew owocowych możemy zapobiec, bieląc je.
Męczennica

Męczennica

Męczennica (Passiflora caerulea) to szybkorosnące, wieloletnie, wieczniezielone pnącze z ciemnozielonymi liśćmi. Kwiaty białe, wielkości do 9 cm, owoce owalne, długości 7,5cm szerokości do 4 cm, jadalne. Dojrzałe koloru pomarańczowego z czerwonym smacznym miąższem.
Męczennica bardzo dobrze rośnie w pojemnikach. W czasie letnich miesięcy wymaga jasnego, ciepłego miejsca, zimować powinna w doniczce w jasnym pomieszczeniu o temperaturze 5°C.