jaka forma dogrzania łazienki
Napisano 22 kwiecień 2011 - 09:46
witam, gdy sezon grzewczy sie juz skonczy w mojej lezience czesto bywa chlodno. W zwiazku z tym chce ja wyposazyc w jakas forme dodatkowego ogrzewania. Dlatego prosze Was o rade- jaka forma dogrzania jest dzisiaj najkorzystniejsza? chodzi mi o stosunek wydajnosci, ceny zakupu i kosztow uzytkowania
Napisano 27 kwiecień 2011 - 19:36
jeszcze się nie orientowałem dokładnie. Zasłychnąłem o tych grzałkach w telewizji. Mam zamiar dopiero się bliżej rozeznać. Podejrzewam, że powinni mieć taki wybór w sklepach z grzejnikami i podobnymi akcesoriami, albo bezpośrednio od producenta. Ja będę szukał jakiś informacji, jak coś znajde napisze. A czy pasują one do każdego typu grzejników. W tym programie mówili, że bez problemu można dopasować takie grzałki do różnych nowszych modeli grzejników. I że jest sporo rodzajów takich grzałek, tańsze, droższe. Jedne mają więcej funkcji, drugie mniej.
Napisano 05 maj 2011 - 21:25
w koncu ja sie udalem do sklepu, gdzie rowniez uslyszalem ze grzalki to bardzo dobry wybor jesli chodzi o dogrzewanie łazienki poza sezonem, o ile tylko ktos ma kaloryfery ktorych konstrukcja umozliwia ich zamonotowanie (jesli nie bezposrednio to za pomoca odpowiedniej kształtki- trójnika). Ceny wahaly sie w granicach ok. 150-200 zl, oczywiscie byly modele bardziej i mniej wypasione, te bardziej mialy np rozne fajne opcje programowania. W przyszlym tygodniu chyba zdecyduje sie na kupno.
Napisano 05 maj 2011 - 21:31
fajna opcja byla np mozliwosc zaprogramowania roznych temperatur o roznych porach dnia (czyli np. w nocy grzalka moze byc wylaczona i wlaczyc sie automatycznie 25 min przed nasza pobudka zeby podczas porannej toalety lazienka byla juz nagrzana). W tym sklepie mieli akurat grzalki firmy termatechnologie i generalnie polecano ta firme jako lidera na tym rynku.
Napisano 17 maj 2011 - 13:49
Użytkownik Roberto dnia 14 maj 2011 - 19:37 napisał
z tego co slyszalem na zachodzie jest to juz popularniejsze, co ciekawe podobno czolowym producentem tych grzalek na europe jest polska firma termatechnologie, przynajmniej takiej informacji udzielil mi sprzedawca.. 
właśnie w innym temacie poleciłam temat grzałek, bo sama takie mam w sypialni i w łazience, bo wiadomo, ze i w lecie zdarzają się chłodne noce i wieczory, taką grzałkę mamy właśnie z termy technologie, bo brat mi polecił. Nastawiam taką grzałkę, żeby się uruchomiła pół godzinki przed wstaniem i rano budze sie w ciepłej sypialni i idę do ciepłej łazienki, także śmiało mogę polecić taką formę dogrzania mieszkania poza sezonem grzewczym
Napisano 17 maj 2011 - 19:37
Ale może być tak, że tej grzałki za dużo nie używam? Bo cały czas się trochę obawiam tych rachunków za prąd, ale z drugiej strony korci mnie perspektywa ciepłej łazienki. Bo ogólnie mi nie przeszkadza chłód w pomieszczeniach(oczywiście bez przesady) Ale w łazience do prysznica to rzeczywiście może być przedatne, zwłaszcza dla mojej żony:P
A i jeszcze jedno pytanie Roberto? Co do przyłączeń takiej grzałki.. Bo pisałeś, że konstrukcja kaloryfera musi umożliwiać podłączenie grzałki? Czy mam to rozumieć tak, że w praktyce grzałki, np firmy o której piszesz terma technologie pasują tylko do ich grzejników? Czy także do grzejników innych producentów?
A i jeszcze jedno pytanie Roberto? Co do przyłączeń takiej grzałki.. Bo pisałeś, że konstrukcja kaloryfera musi umożliwiać podłączenie grzałki? Czy mam to rozumieć tak, że w praktyce grzałki, np firmy o której piszesz terma technologie pasują tylko do ich grzejników? Czy także do grzejników innych producentów?
Napisano 18 maj 2011 - 00:28
Użytkownik dawid.r dnia 17 maj 2011 - 19:37 napisał
Ale może być tak, że tej grzałki za dużo nie używam? Bo cały czas się trochę obawiam tych rachunków za prąd, ale z drugiej strony korci mnie perspektywa ciepłej łazienki. Bo ogólnie mi nie przeszkadza chłód w pomieszczeniach(oczywiście bez przesady) Ale w łazience do prysznica to rzeczywiście może być przedatne, zwłaszcza dla mojej żony:P
tak jak pisalem istnieje mozliwosc zaprogramowania godzin grzania wiec rachunki za prad nie powinny byc przytlaczajace..
co do podlaczenia do kaloryferow to nie sa one robione pod konkretnego producenta a pod konkretna konstrukcje kaloryfera (jesli ona tego nie umozliwa to sprzedawca pokazywal mi specjalna przejsciowke, z ktorej czasem mozna skorzystac), takze zdaje sie ze pasuja one do grzejnikow wiekszosci producentow

Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź

Logowanie