Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: jaka forma dogrzania łazienki - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

jaka forma dogrzania łazienki

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146
  • Rejestracja 09-kwiecień 11

Napisano 22 kwiecień 2011 - 09:46

witam, gdy sezon grzewczy sie juz skonczy w mojej lezience czesto bywa chlodno. W zwiazku z tym chce ja wyposazyc w jakas forme dodatkowego ogrzewania. Dlatego prosze Was o rade- jaka forma dogrzania jest dzisiaj najkorzystniejsza? chodzi mi o stosunek wydajnosci, ceny zakupu i kosztow uzytkowania

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208
  • Rejestracja 22-listopad 10

Napisano 22 kwiecień 2011 - 18:10

najpierw poszukaj przyczyn tego, że jest chłodno. Może okna nie szczelne? Bo jeżeli tak jest to nie opłaca ci się inwestować w jakiąś formę dogrzania tylko w uszczelnienie okien..

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 23 kwiecień 2011 - 23:27

okno szczelne :) przyczyna jest pewnie zle ocieplony budynek i polnocne polozenie lazienki. w kazdym razie nie sa to wielkie mrozy, ale ja lubie sie w lazience wygrzac dlatego poszukuje jakiejs formy dogrzania i z tad moje pytanie

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 26 kwiecień 2011 - 22:33

nie no pewnie. W łazience musi byc ciepło. Ja ostatnio słyszałem o takich grzałkach elektrycznych, które podłączasz do kaloryfera i nagrzewasz kaloryfer. Mało znana metoda dogrzania, ale ponoć się sprawdza. No albo bardziej tradycyjnie - farelke zakup.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 27 kwiecień 2011 - 19:10

wlasnie farelki wolalbym uniknac, pobieraja duzo pradu no i jest to dodatkowy sprzet w lazience, a lazienke mam mała. Moglbys napisac cos wiecej o tych grzalkach? Gdzie taka dostane?

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 27 kwiecień 2011 - 19:12

aha, napisales ze taka grzalke podlacza sie do kaloryfera, czy do kazdego typu kaloryferow powinna pasowac?

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 27 kwiecień 2011 - 19:36

jeszcze się nie orientowałem dokładnie. Zasłychnąłem o tych grzałkach w telewizji. Mam zamiar dopiero się bliżej rozeznać. Podejrzewam, że powinni mieć taki wybór w sklepach z grzejnikami i podobnymi akcesoriami, albo bezpośrednio od producenta. Ja będę szukał jakiś informacji, jak coś znajde napisze. A czy pasują one do każdego typu grzejników. W tym programie mówili, że bez problemu można dopasować takie grzałki do różnych nowszych modeli grzejników. I że jest sporo rodzajów takich grzałek, tańsze, droższe. Jedne mają więcej funkcji, drugie mniej.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 27 kwiecień 2011 - 21:08

dzieki za szybka odpowiedz, czekam na dalsze info : )

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 28 kwiecień 2011 - 22:03

nie ma sprawy, polcecam się :P bede informował jak coś wiecej się dowiem.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 05 maj 2011 - 21:25

w koncu ja sie udalem do sklepu, gdzie rowniez uslyszalem ze grzalki to bardzo dobry wybor jesli chodzi o dogrzewanie łazienki poza sezonem, o ile tylko ktos ma kaloryfery ktorych konstrukcja umozliwia ich zamonotowanie (jesli nie bezposrednio to za pomoca odpowiedniej kształtki- trójnika). Ceny wahaly sie w granicach ok. 150-200 zl, oczywiscie byly modele bardziej i mniej wypasione, te bardziej mialy np rozne fajne opcje programowania. W przyszlym tygodniu chyba zdecyduje sie na kupno.

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 05 maj 2011 - 21:31

fajna opcja byla np mozliwosc zaprogramowania roznych temperatur o roznych porach dnia (czyli np. w nocy grzalka moze byc wylaczona i wlaczyc sie automatycznie 25 min przed nasza pobudka zeby podczas porannej toalety lazienka byla juz nagrzana). W tym sklepie mieli akurat grzalki firmy termatechnologie i generalnie polecano ta firme jako lidera na tym rynku.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 06 maj 2011 - 18:54

o widze, że tu bardziej opisałeś swoja wizytę w sklepie z grzełkami. Nie potrzebnie zboczyłem z tematu w innym wątku..

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ufoludek Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 5
  • Rejestracja 10-maj 11

Napisano 10 maj 2011 - 10:58

Myślę, że każda forma dogrzania łazienki jest dobra. Wystarczy tylko odpowiednio je zamontować :-) Co do wyboru grzejników łazienkowych, obecny asortyment na rynku jest ogromny. Zachęcam do zapoznania się z nim

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 13 maj 2011 - 16:18

zalezy co rozumiesz przez "dobra", mi sie wydaje raczej ze niektore formy dogrzania sprawdzaja sie lepiej niz inne

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 13 maj 2011 - 16:21

a co do duzego asortymentu grzejnikow lazienkowych to oczywiscie prawda, niektore dostepna dzisiaj kaloryfery sa rzeczywiscie bardzo ciekawe, no ale nie o tym jest ten temat..

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 14 maj 2011 - 14:41

może jeżeli chodzi o grzejniki to i jest szeroki asortyment, ale jak już mowa o grzełkach to raczej wybór jest dość mały. Z tego co się orientuję to dopiero się rozpowszechnia taka forma dogrzewania..

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 14 maj 2011 - 19:37

z tego co slyszalem na zachodzie jest to juz popularniejsze, co ciekawe podobno czolowym producentem tych grzalek na europe jest polska firma termatechnologie, przynajmniej takiej informacji udzielil mi sprzedawca.. ;)

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   czerwone_szpilki Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 364
  • Rejestracja 08-kwiecień 11

Napisano 17 maj 2011 - 13:49

Wyświetl postUżytkownik Roberto dnia 14 maj 2011 - 19:37 napisał

z tego co slyszalem na zachodzie jest to juz popularniejsze, co ciekawe podobno czolowym producentem tych grzalek na europe jest polska firma termatechnologie, przynajmniej takiej informacji udzielil mi sprzedawca.. ;)

właśnie w innym temacie poleciłam temat grzałek, bo sama takie mam w sypialni i w łazience, bo wiadomo, ze i w lecie zdarzają się chłodne noce i wieczory, taką grzałkę mamy właśnie z termy technologie, bo brat mi polecił. Nastawiam taką grzałkę, żeby się uruchomiła pół godzinki przed wstaniem i rano budze sie w ciepłej sypialni i idę do ciepłej łazienki, także śmiało mogę polecić taką formę dogrzania mieszkania poza sezonem grzewczym

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   dawid.r Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 208

Napisano 17 maj 2011 - 19:37

Ale może być tak, że tej grzałki za dużo nie używam? Bo cały czas się trochę obawiam tych rachunków za prąd, ale z drugiej strony korci mnie perspektywa ciepłej łazienki. Bo ogólnie mi nie przeszkadza chłód w pomieszczeniach(oczywiście bez przesady) Ale w łazience do prysznica to rzeczywiście może być przedatne, zwłaszcza dla mojej żony:P

A i jeszcze jedno pytanie Roberto? Co do przyłączeń takiej grzałki.. Bo pisałeś, że konstrukcja kaloryfera musi umożliwiać podłączenie grzałki? Czy mam to rozumieć tak, że w praktyce grzałki, np firmy o której piszesz terma technologie pasują tylko do ich grzejników? Czy także do grzejników innych producentów?

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Roberto Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa Members
  • Postów 146

Napisano 18 maj 2011 - 00:28

Wyświetl postUżytkownik dawid.r dnia 17 maj 2011 - 19:37 napisał

Ale może być tak, że tej grzałki za dużo nie używam? Bo cały czas się trochę obawiam tych rachunków za prąd, ale z drugiej strony korci mnie perspektywa ciepłej łazienki. Bo ogólnie mi nie przeszkadza chłód w pomieszczeniach(oczywiście bez przesady) Ale w łazience do prysznica to rzeczywiście może być przedatne, zwłaszcza dla mojej żony:P

A i jeszcze jedno pytanie Roberto? Co do przyłączeń takiej grzałki.. Bo pisałeś, że konstrukcja kaloryfera musi umożliwiać podłączenie grzałki? Czy mam to rozumieć tak, że w praktyce grzałki, np firmy o której piszesz terma technologie pasują tylko do ich grzejników? Czy także do grzejników innych producentów?

tak jak pisalem istnieje mozliwosc zaprogramowania godzin grzania wiec rachunki za prad nie powinny byc przytlaczajace..
co do podlaczenia do kaloryferow to nie sa one robione pod konkretnego producenta a pod konkretna konstrukcje kaloryfera (jesli ona tego nie umozliwa to sprzedawca pokazywal mi specjalna przejsciowke, z ktorej czasem mozna skorzystac), takze zdaje sie ze pasuja one do grzejnikow wiekszosci producentow

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
paragraf

Rozdział 3 - Remont budynku

Rozdział 3 reguluje zasady i metody realizacji robót remontowych w budynku...
Surfinia

Surfinie

Surfinie należą do jednych z najczęściej i najchętniej uprawianych kwiatów na naszych balkonach i tarasach. Kwiaty te są genetyczną krzyżówką różnych odmian petunii, wyhodowaną przez japońskich naukowców. Zaskakujący jest fakt, że w Europie surfinie pojawiły się dopiero w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Od petunii różnią się tym, że mają długie zwisające pędy, których długość może osiągnąć nawet dwa metry. Te piękne kwiaty cieszą oczy kaskadami bujnych, różnokolorowych kwiatów o charakterystycznym, słodkim zapachu.
drzwi

Drzwi wewnętrzne: rozsuwane, klasyczne, przesuwane, łamane, wahadłowe...

Drzwi wewnętrzne to element nadający charakter wnętrzom. Źle dobrane, względem wymarzonej aranżacji zaburzą zamierzony odbiór i zamienią stylowy wystrój w eklektyczną składankę. Najbardziej efektowne są drzwi drewniane. Producenci prześcigają się w dostępnych na rynku formach, zdobieniach i okuciach.
Łóżko sypialniane   rama metalowa

Wybór dobrego łóżka - wcale nie taka prosta sprawa

Przeciętny człowiek 1/3 swojego życia przesypia. To jak się wysypiamy ma bardzo duży wpływ na nasze życie. Gdy jesteśmy wyspani mamy większą chęć i energie do życia, jesteśmy bardziej efektywni w życiu zawodowym i prywatnym. Tu właśnie kluczową rolę odgrywa łóżko. To przede wszystkim od niego zależy nasz komfort snu. Dlatego przy jego wyborze nie należy się spieszyć, tylko powoli i dokładnie przeanalizować co nam tak naprawdę potrzeba. Czy materac ma być miękki czy twardy, duży czy mały. Nasz wybór zależy od tego, gdzie nasze łóżko będzie stać i komu służyć
.
Borówka amerykańska

Borówka amerykańska - sadzenie, nawożenie, uprawa, zbiory

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum L.) to pochodzący z Ameryki Północnej krzew, który osiąga nawet do 2 m wysokości i do 2,5 m rozpiętości. Jej czarne, aromatyczne i słodkie owoce, winny być zachętą samą w sobie. Ta owocująca już od drugiego roku roślina daje nawet do 8 kg borówek z krzewu.