Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl: Projekt Zuzia z pracowni MG Projekt - Forum budowlane, projekty domów - Projektoskop.pl

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Projekt Zuzia z pracowni MG Projekt Komentarze do Projekt Zuzia z pracowni MG Projekt

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Iwona i Marcin Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 11
  • Rejestracja 09-grudzień 11

Napisano 17 grudzień 2011 - 08:12

Szczerze nie bardzo widzę Zuzie z opływowym dachem. Moim zdaniem straciła by cały swój urok, ale to kwesia gustu a o gustach się nie dyskutujeDołączona grafika

#22 Gość_luqs

• Grupa Guests

Napisano 17 grudzień 2011 - 20:01

My też prosimy zdięcia z realizacji na adres hankin@wp.pl z góry bardzo dziękujemy :-)

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   agnesia Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1

Napisano 19 grudzień 2011 - 15:14

Witam, ja dopiero zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego projektu domu. Widziałam całkiem ciekawe na http://projekty.muratordom.pl jednakżetrafiłam tutaj i zuzia naprawdę wygląda obiecująco. Jeśli to możliwe, bardzo proszę o zdjęcia osoby, które już wybudowały ten projekt. W internecie nic ciekawego nie znalazłam. :(

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Iwona i Marcin Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 11

Napisano 19 grudzień 2011 - 19:02

Przydałby się jakiś adres na który można zdjęcia posłać.

#25 Gość_A&A

• Grupa Guests

Napisano 27 grudzień 2011 - 21:17

W przypływie świątecznych przemyśleń, przemeblowaliśmy nieco Zuzię i niemalże przeddzień zakupu projektu nasza wizja jest taka:
Dołączona grafika

Najważniejsze zmiany to:

Parter:
- częściowe oddzielenie kuchni, rezygnacja ze spiżarni i przejścia z holu
- zwiększenie wnęki w łazience kosztem kotłowni.
- usunięcie przejścia z kotłowni do schowka pod schodami
- ewentualne dodanie okna w garażu
- ewentualne dodatkowe okno na klatce schodowej, która jest dość ciemna

Poddasze:
- zamiana najmniejszej sypialni na garderobę (bierzemy pod uwagę zmianę lukarny na okno połaciowe)
- wydzielenie niewielkiej pralni w łazience i dodanie okna połaciowego

Ciekawi jesteśmy co powie na to architekt. Jaka jest Wasza opinia?

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Iwona i Marcin Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 11

Napisano 28 grudzień 2011 - 19:07

Witamy,
zmiany na parterze są jak najbardziej według nas ok, oprócz dodania okna w garażu. Okno na klatce możecie powiększyć, lub dodać drugie.
Odnośnie powiększenia łazienki kosztem kotłowni, żeby to zrobić musicie zdecydować się jakim paliwem będziecie ogrzewać wasz dom. Jest to istotne ponieważ różne piece wymagają różnej wielkości kotłowni.
Obawiam się że likwidacja tej lukarny sprawi iż dach przestanie być tak oryginalny i ciekawy, ale to kwestia gustu. Zastanawiam się gdzie i w jakim celu chcecie dodać drugie okno w łazience na poddaszu?

Pozdrawiamy
Iwona i Marcin

#27 Gość_Aneta i Wojtek

• Grupa Guests

Napisano 28 grudzień 2011 - 22:22

Witam!!

Bardzo się ciesze że znalazłam kogoś kto buduje Zuzie. My też budujemy, czekamy teraz na cieślę. Chętnie prześlę zdjęcia z naszej budowy proszę o podanie emilii nasz emil to mullaki@poczta.onet.pl, prosze też o przesłanie zdjęć

#28 Gość_Aneta i Wojtek

• Grupa Guests

Napisano 28 grudzień 2011 - 22:39

Witam!!

My też budujemy Zuzię, nasz adres mullaki@poczta.onet.pl, dom budujemy 15 km od Poznania

#29 Gość_A&A

• Grupa Guests

Napisano 29 grudzień 2011 - 12:58

Wyświetl postUżytkownik Iwona i Marcin dnia 28 grudzień 2011 - 19:07 napisał

Witamy,
zmiany na parterze są jak najbardziej według nas ok, oprócz dodania okna w garażu. Okno na klatce możecie powiększyć, lub dodać drugie.
Odnośnie powiększenia łazienki kosztem kotłowni, żeby to zrobić musicie zdecydować się jakim paliwem będziecie ogrzewać wasz dom. Jest to istotne ponieważ różne piece wymagają różnej wielkości kotłowni.
Obawiam się że likwidacja tej lukarny sprawi iż dach przestanie być tak oryginalny i ciekawy, ale to kwestia gustu. Zastanawiam się gdzie i w jakim celu chcecie dodać drugie okno w łazience na poddaszu?

Pozdrawiamy
Iwona i Marcin

A zatem... Okno w garażu przyszło nam do głowy po zobaczeniu takiego rozwiązania w postawionym już stanie surowym u jednego z forumowiczów. Chodzi o rozjaśnienie nieco garażu, gdyż jedno niewielkie okienko może nie być wystarczające. W kwestii kotłowni będzie się jeszcze wypowiadać architekt. Liczymy, że uda się taką zmianę zrobić, bo najprawdopodobniej stawiamy na gaz ziemny.

Lukarna... tutaj grają względy praktyczno-ekonomiczne. Dom jest i tak zasłonięty lasem, więc względy wizualne schodzą na drugi plan. Jeżeli zmiana ta da konkretne oszczędności, a powierzchnia, która pozostanie w garderobie będzie wystarczająca, postawimy na okno połaciowe. Jeżeli nie, lukarna (która nam też bardzo się podoba) zostaje.

W łazience chcemy wydzielić przestrzeń na pralnię i pojawią się drzwi (na grafice ich nie ma). Okienko połaciowe byłoby odpowiedzialne za wentylację w powstałej pralni.

A na zakończenie... dziś zamówiliśmy projekt! Zuzia już nam nie ucieknie :D

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Iwona i Marcin Ikona

• Member
  • PipPip
  • Grupa Members
  • Postów 11

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:05

Wyświetl postUżytkownik Aneta i Wojtek dnia 28 grudzień 2011 - 22:39 napisał

Witam!!

My też budujemy Zuzię, nasz adres mullaki@poczta.onet.pl, dom budujemy 15 km od Poznania

Witam,
nasz dom stoi w okolicach Częstochowy, jakieś 30km w kierunku na Opole. Postaram się w dniu jutrzejszym wysłać Państwu jakieś zdjęcia.

#31 Gość_aga

• Grupa Guests

Napisano 04 styczeń 2012 - 00:45

Witam,ja również z mężem jesteśmy zainteresowani tym projektem, czy mogę prosić jakieś fotki na maila: agnesita16@o2.pl lub bezposredniona na forum
jaki jest koszt budowy takiego domku wyliczając etapami i czy ktoś buduje ZUZIE z dachem dwuspadowym?

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Aneta i Wojtek Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 1
  • Rejestracja 28-grudzień 11

Napisano 09 styczeń 2012 - 20:48

Wyświetl postUżytkownik Iwona i Marcin dnia 02 styczeń 2012 - 19:05 napisał

Witam,
nasz dom stoi w okolicach Częstochowy, jakieś 30km w kierunku na Opole. Postaram się w dniu jutrzejszym wysłać Państwu jakieś zdjęcia.

Witam!!

Byłabym bardzo wdzieczna za zdjecia.

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaś i Małgosia Ikona

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 3
  • Rejestracja 03-grudzień 11

Napisano 13 styczeń 2012 - 20:55

Witam,

witam, jak możecie się podzielić zdjęciami z budowy waszej Zuzii, przyjmuje każdą ilość zdjięć na mail:
joao.musial@hotmail.com

#34 Gość_dana11044

• Grupa Guests

Napisano 26 styczeń 2012 - 08:20

Wyświetl postUżytkownik Jaś i Małgosia dnia 13 styczeń 2012 - 20:55 napisał

witam, jak możecie się podzielić zdjęciami z budowy waszej Zuzii, przyjmuje każdą ilość zdjięć na mail:
joao.musial@hotmail.com

witam,

Ja też przymierzam się do zakupu projektu ZUZIA, bardzo jestem ciekawa jak wygląda w realu, BARDZO PROSZĘ o jakieś fotki z realizacji , będę :):) i łatwiej będzie mi podjąć decyzję
proszę przesłać zdjęcia na adres
dana11044@wp.pl
pozdrawiam budowniczych

#35 Gość_Marta

• Grupa Guests

Napisano 08 luty 2012 - 19:10

Witam,

z mężem rówież zastanawiamy sie nad tym projektem. Podoba nam się jeszcze Julka. Jej wykonanie juz widzielismy dlatego chcielibysmy zobaczyc realizacje Zuzi dla porównania...

bardzo proszę o każdą ilość zdjęć na maila martunia20_87@o2.pl.

Pozdrawiam,

Marta

#36 Gość_M&D

• Grupa Guests

Napisano 16 luty 2012 - 17:16

Witam,
my również po bardzo długich poszukiwaniach idealnego dla nas domku wybraliśmy Zuzie;)
i tak a propos balkonów uważam że są one zbędne, jest to również opinia tych świeżo wybudowanych którzy z balkonów nie korzystają mając taras.
My wprowadziliśmy pewne zmiany a mianowicie garaż dwustanowiskowy, okno kuchenne narożne(zawsze takie mi się marzyło)wejście do kotłowni z zewnątrz.
Też chcemy podnieść poddasze, no i oczywiście żeby domek nie stracił swojego piękna obniżony zostanie dach, także powinien wyglądac super.
w przyszłym tygodniu składamy (po paru miesiącach załatwiania) dokumenty i na wiosnę zaczynamy;)
bardzo proszę o przesłanie zdjęć z budów które prowadzicie i rady, te zawsze są ważne, a wychodzą w trakcie prac.
mój adres:
catwoman10@op.pl

#37 Gość_luqs

• Grupa Guests

Napisano 21 luty 2012 - 15:15

A czy jest ktoś kto wybudowal juz Zuzie blizej stolicy?? Jesli tak dajcie znac =)

#38 Gość_Ewa

• Grupa Guests

Napisano 25 luty 2012 - 20:00

Ja jestem na etapie stanu surowego zamkniętego z hydrauliką wod-kan czekam na ekektryka,a kiedy pogoda będzie odpowiednia na tynki.Zrobiłam małe zmiany w środku.Ale to na co trzeba zwrócić uwagę: w kuchni jest wnęka, która graniczy z salonem jeżeli tam przewidujecie dużą dwu-drzwiową lodówkę to one są w różnych rozmiarach szczególnie głębokość nawet do 78cm, a ta wnęka 60cm więc trzeba już wiedzieć czy tam i jaka lodówka na etapie budowania bo póżniej przeróbka jak u mnie.Następna sprawa brama może być segmentowa tylko z bocznym napędem bo inaczejnapęd wejdze w sam otwór wyłazu na strych,a okno się tylko trochę otworzy bo idą prowadniceod bramy.
Nie mogę się doprosić o kolornik miał być już dawno gotowy.To narazie tyle man nadziejęże to wszystko i innych niespodzianek nie będzie.
A i choć się wydaje, że na wczesnym etapie budowania na wykończenie jest jeszcze czas to dobrze jest zapraszać różnych wykonawców bo to oni najlepiej zwrócą uwagę na różne rzczy ,które można poprawić.I zasada sprawdzona jedna ekipa na budowie(nie łączyć np.hydraulik i elektryk)

#39 Gość_M&D

• Grupa Guests

Napisano 29 luty 2012 - 10:47

Witam,

#40 Gość_A&A

• Grupa Guests

Napisano 03 marzec 2012 - 10:01

@ Gość_Ewa - Dziękujemy za cenne uwagi!

My jesteśmy jesteśmy już "po słowie" z ekipą i być może uda się na jesieni ruszyć. Lista zmian zaczyna nam się nieco klarować:
- Na 90% zmieniamy strop na monolit
- Robimy pełne deskowanie dachu
Pozostałe rzeczy zostawiamy sobie tak jak wstępnie zakładaliśmy.

Pytanie do budujących. Czy Wasi wykonawcy zwracali może uwagę na jakieś nierozsądne rozwiązania w Zuzi, które ich zdaniem należałoby zmienić?

Druga kwestia to koszty. Kto już miał okazję zmierzyć się z wycenami? Nam za wykonanie stanu surowego krzyknęli 68.000zł (ekpia1) i około 50.000zł (ekipa2). Dodam, że chodzi tylko o robociznę. Są to okolice Warszawy.

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ciekawe wiadomości
dom jednorodzinny

Etapy budowy domu

Skomplikowany, na pozór, proces budowy domu można podzielić na etapy. Działając zgodnie z ogólnym planem dotyczącym każdego z nich i dysponując odpowiednią wiedzą, budowa domu może stać się całkiem przyjemnym przedsięwzięciem.
odśnieżanie

Obowiązek odśnieżania dróg i chodników

Tegoroczna zima nadchodzi z opóźnieniem. Śnieg poruszył w kotlinach górskich i niektórych ośrodkach narciarskich. Właściciele popularnych kurortów zimowych załamują ręce, a drogowcy je zacierają. Aura przypomina bardziej okres późnej jesieni, niż prawdziwą, polską zimę.
Ogrodowa ścieżka

Ogrodowe ścieżki

Ścieżki ogrodowe mają na celu poprowadzenie nas suchą stopą po ogrodzie. Mogą prowadzić w kierunku ciekawej grupy roślin, do domu, nad oczko wodne lub do miejsca wypoczynkowego z altanką. Nie powinno być ich wiele w naszym ogrodzie, ponieważ zbyt dużo powierzchni utwardzonej może zrobić przytłaczające wrażenie. Może także stać się problemem z odprowadzaniem wody deszczowej.
paragraf

Prawo budowlane: Rozdział 5 - Budowa i oddawanie do użytku

Rozdział 5 Prawa budowlanego o budowie i oddaniu do uzytku obiektów budowlanych...
brama

Bramy wjazdowe – konstrukcja i zastosowanie

Brama wjazdowa to ważny element ogrodzenia. Aby była funkcjonalna i wygodna, musi spełniać kryteria odnośnie lokalizacji i odległości, względem miejsca postojowego na działce, oraz połączenia komunikacyjnego z ulicą lub drogą.